maandag 6 februari 2012

spiegel zijn van Gods heerlijkheid

Heb jij Spreuken 31 wel eens gelezen? Hierin wordt een vrouw beschreven die bezig is met wol en linnen, wijngaarden koopt en beplant, de mooiste dekens maakt, en ondertussen ook kleding maakt die ze verkoopt. Leuk, maar niet echt relevant voor nu. Of toch wel?

Hoewel Spreuken 31 een getrouwde vrouw beschrijft komen er veel karaktereigenschappen in voor die voor elke vrouw gelden. De vrouw is te vertrouwen (vs. 11), een harde werkster (vs. 17,18,19), ze doet haar dagelijkse dingen met plezier (vs. 13), is georganiseerd (vs. 15), kent haar prioriteiten (vs. 11, 27, 28), ziet er verzorgd uit (vs. 22), is succesvol (vs. 12), ze helpt de armen (vs. 20), zorgt voor haar gezin (vs. 21) en in alles wat ze doet is haar kracht en liefde zichtbaar (vs. 25, 26). We bekijken een aantal van deze karaktereigenschappen wat beter.

Prioriteiten
Het is belangrijk dat je leert prioriteiten te stellen. De vrouw uit Spreuken had God op de allereerste plaats staan. “Zoekt eerst zijn Koninkrijk en zijn gerechtigheid en dit alles zal u bovendien geschonken worden” (Mattheus 6:33). Vraag eerst wat God van je plannen vindt.

De man en kinderen kwamen op de tweede en derde plaats. Misschien ben je nog single, heb je een vriend of ben je al getrouwd. Maak voor jezelf de beslissing je toe te wijden aan je (toekomstige) man. Laat dagelijkse dingen niet belangrijker worden dan de relatie met je partner en later je kinderen. Een carrière is absoluut niet verkeerd, maar je identiteit wordt bepaalt door wie je bent en niet door wat je doet.

De vrouw hielp de armen, was betrokken in haar buurt en regelde haar zaken zo dat ze vrucht droegen. Ook dit is belangrijk. Maar vergeet niet dat God en je gezin voor alles gaan. Leer ‘nee’ te zeggen. Zo vaak worden we gevraagd mee te helpen met dingen die zonder twijfel goed zijn om te doen, maar kun je nee zeggen, als het eigenlijk niet uit komt? Kun je nee zeggen, wanneer je eigenlijk die avond lekker voor jezelf en God had gepland? Wees kritisch en eerlijk. Je mag nee zeggen!

Time-management
In het verlengde van prioriteiten stellen ligt het indelen van je tijd. Al je tijd is je door God gegeven. Daarom is het belangrijk er goed mee om te gaan. Plan je dag samen met God en vraag Hem wat Hij wil dat je die dag gaat doen (Spreuken 3:5, 6). Het is zo makkelijk om meegezogen te worden in het ritme van de dag. Maar durf stil te staan, durf tijd te nemen om vernieuwd te worden (Romeinen 12:2).

Als je kijkt naar Psalm 55:18, dan valt iets op. Kijk eens naar de volgorde van de dagdelen, eerst de avond, dan ochtend en middag. In die tijd begon de dag ’s avonds. Dan was er tijd voor rust en ontspanning, tijd voor het gezin en tijd om met God door te brengen. Neem jezelf voor ’s avonds tijd te nemen als voorbereiding op de nieuwe dag, en om je dag te plannen samen met God. Neem tijd om te ontspannen en te lezen in je Bijbel. Je zult zien dat je ’s morgens ontspannen aan de nieuwe dag kunt beginnen. Je bent voorbereid en samen met God heb je bepaald wat je gaat doen.

De vrouw uit Spreuken 31 deed dit ook (vs. 25). Tegenwoordig hebben wij de beschikking over een hoop moderne techniek. Gebruik deze bij je bezigheden! Zie het als zegeningen van God om je te helpen, waardoor er meer tijd overblijft om met God door te brengen en om anderen te dienen.

Schoonheid
Veel vrouwen in de Bijbel staan bekend als knappe, mooie vrouwen. Denk aan Sarah, Rebekka, Rachel, Abigail, Bathsheba en Esther. Deze vrouwen gebruikten ook make-up, zoals rouge, henna en vormen van parfum. Ook onze vrouw uit Spreuken zag er verzorgd uit en droeg mooie kleren (vs. 22).

Maar dit is niet het belangrijkste. Het gaat om je innerlijk. In 2 Korintiers 3:18 staat dat wij spiegels zijn van Gods heerlijkheid. En ons gezicht is een spiegel van ons hart. Wanneer wij groeien in liefde en in het karakter van God (Galaten 5:22, 23), dan zal dit weerspiegelen op ons gezicht. Dat maakt ons mooi en aantrekkelijk!

Voorbeeldvrouwen
Dit waren slechts een klein aantal karaktereigenschappen van de vrouw in Spreuken 31. Wanneer je zelf gaat lezen ontdek je weer nieuwe eigenschappen die je je eigen kunt maken. Laat deze vrouw een voorbeeld voor je zijn, vraag God of Hij door haar heen tot je wil spreken.

Daarnaast is het goed om in je omgeving iemand te zoeken, die al verder is in het ontwikkelen van deze karaktereigenschappen. In Titus 2:3-5 wordt beschreven dat oudere vrouwen jongere vrouwen kunnen onderwijzen en helpen groeien. Zoek een voorbeeldvrouw, iemand die jou kan helpen groeien. Misschien je moeder, je zus, of iemand uit je gemeente. Wanneer je tijd met elkaar doorbrengt, zul je merken hoeveel je kunt leren van haar leven, van hoe zij omgaat met de dagelijkse dingen.

Door: Hanna de Wit
bron; eenvrouwnaargodshart.punt.nl